skip to Main Content
Esküvői videofilm, cinematography - Balaton, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr, Székesfehérvár, Budapest

Biography

Borivoje Surdilovic nem borotvál többé!
Végh Attila nem esküvőzik többet!

– Mondtam magamban egy esküvőn és nem vállaltam több esküvőt.

 

Hogy-hogy újra itt vagyok?

Akkor még a televíziónál dolgoztam. Nem volt ennyi esküvői videós, így minket is megtaláltak. Néha elvállaltunk egy-egy felkérést.
Az akkori technikai lehetőségek nem kedveztek az utómukának. Nem igazán szerettük. A felvétel közbeni vágás (belső vágás) volt az egyetlen eszköz az izgalmasabb filmek elkészítésére, ez nem helyettesítette az utómunka nyújtotta lehetőségeket. Nem sok kreativitást igényelt.

Mára saját házistúdiót építettem, mely semmilyen határt nem szab a kreativitásnak. Fordult a kocka. Már nem dolgozom semmilyen TV-részére. Most egy TV-ben dolgozni kevésbé kreatív, mint igényes esküvői filmeket készíteni.
És ezt szeretem.

Szeretem a technikában rejlő lehetőségeket felhasználni arra, hogy az események tényszerű bemutatása helyett érzelmeket, érzéseket, gondolatokat, hangulatot fejezzek ki. Kerülöm a giccses, hatásvadász elemeket; az öncélú felesleges trükköket, effekteket. Ugyanakkor a vágóprogram által nyújtott összes lehetőséget maximalista módon kiaknázom a lehető legjobb eredmény érdekében.

Szerencsére Surda visszatért a szépségiparba…

Kb. 10 éves korom óta aktívan és tudatosan igyekszem a fényeket keretbe foglalni. Köszönhetően édesapámnak, aki átadta tudását az exponálástól a labormunkákig bezárólag. Gyerekkorom nagy részét a sötétkamrában töltöttem; biztos emiatt nyúltam meg annyira.
Film- videó, tömegkommunikáció szakirányon végeztem.
Video operatő, szerkesztő, filmkultúra terjesztő, történelem szakos tanár a végzettségem.
Akkoriban az MTV után a főiskola stúdiójában volt a legmagasabb technikai háttér az országban. Innen folytak az élő regionális adások. (Kb. ekkoriban születtetek …)
A szakmai ismereteket a kollégium videostudiójában csiszoltuk és ültettük át a gyakorlatba. Nézettségben sikerült verni az akkor futó Twin Peaks sorozatot is a koleszban. Ideje kikapcsolódni: Harc a nézettségért

A főiskola után 6 évet dolgoztam a Veszprém Televízióban. Itt a legtöbb televíziós műfajban gyakorlatot szereztem. A több kamerás élő közvetítéstől, magazinműsorokon át a napi híradós anyagok elkészítéséig. A forgatáshoz hozzá tartozott a vágás is. Kameramannként és vezető operatőrként is dolgoztam. Folyamatosan készítettünk anyagokat az országos televíziók számára is.
„Felléptem” még a Zalaegerszegi és a Nyíregyházi Televíziókban is, melyek az „ahány ház, annyi szokás”nak köszönhetően tovább szélesítették gyakorlati, elméleti tapasztalatomat és a munkához való hozzáállásomat.
A Tények hírműsorba átlag napi 2 anyagot gyártottunk. Fél évet dolgoztam a TV2 számára. Elég is volt.

2011-ben gyártott a Canon olyan kamerát, amire azt mondtam érdemes megvenni, hisz minden olyan paraméterrel rendelkezik, ami tökéletes választás egy esküvői filmes számára.
Azóta vagyok főállású esküvői operatőr.

Korábban esküvői fotózást is vállaltam, de úgy döntöttem, a filmezésre koncentrálok, hiszen ebben tudok igazán egyedit nyújtani.

Nagyon sok segítséget és lendületet ad ehhez a munkához az, ahogyan közösen állítjuk össze a főbb elvárásaitokat a filmeitekkel szemben. Számotokra csak egy tökéletes esküvői film létezik, a Tietek.

Ha kíváncsi vagy érdekességekre, borzalmakra, aktualitásokra velem és
az operatőri munkával kapcsolatban,
akkor nézz be ide:
Fejezetek egy az esküvői videós operatőr életéből

Back To Top