skip to Main Content
Esküvői videofilm, cinematography - Balaton, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr, Székesfehérvár, Budapest

A csúcson kell abbahagyni!

Avagy hol a helye a technikának?

 

Egy esküvői film és általában a filmek, nem attól lesznek lenyűgözőek, hogy a legmodernebb, legdrágább technikákat használják a készítése során. Mondom ezt úgy, hogy nem panaszkodhatom az általam használt technikai felszerelés minőségére.

A film élvezhetőségét meghatározza a téma és ami még fontosabb, annak feldolgozási módja.

Nézzük meg, mi a helyzet az esküvői filmeknél?

A téma, a helyszínek, a szereplők mozgása adott. Ebbe nem nagyon lehet beleszólni. (Kivétel a külön napi forgatás és a jegyes kisfilm.)
Marad a kamerakezelés és az utómunka, melyben óriási különbség van attól függően, milyen minőségben szeretnétek az esküvőtöket megörökíteni. 

 

Hogy jön ide a cím, “A csúcson kell abbahagyni!”?

1999 télutón hatalmas áradások voltak Kárpátalján. Veszprémből egy kamion vitte a segélyeket az árvízkárosultaknak. A kamion utasa voltam, hogy filmet készítsek a segélyszállítmány sorsáról.

A forgatás nem sok jót ígért.

Nézzük a technikai lehetőségeket:

  • Akkor már csak (zűrösebb helyszínekre) utazó kameraként használt régi rendszerű kamerával mentem forgatni. Ez a minőség kb. olyan volt, mint a VHS a DVD-hez képest.
  • A kirakodásról készített pár snitt után elvittek az egyik elárasztott faluba. Az árvíz helyszínére természetesen sötétben érkeztem, fényképezőgéppel készítettem pár képet (nem videót – 1999) az árvíz nyomairól. Ha már ezért mentem ki, hogy ezt is bemutassam.
  • Egy helyi videóshoz kalauzoltak, aki árvízi felvételeiről másolatot – technikai lehetőségek híján – nem tudott adni, így a felvételeit a TV-n keresztül “másoltam”. Eközben mesélte, hol mekkora volt a víz és hogyan is zajlottak az események. Mikrofon nem volt nálam, csak a kamera mikrofonja vette a hangját a sípoló TV mellett.
  • Kb. 45 percet töltöttem a faluban, mert már indultunk is haza a kamionnal.

Mi jöhet ki ebből?

Egy 15 perces filmet készítettem, amit végül is neveztek Helyi Televíziók Országos Szövetségének versenyére.
A tévéből neveztek még egy heteken, hónapokon keresztül, az akkori csúcstechnikával, nagy stábbal forgatott filmet ,színész-narrátor hanggal, stb., mely a Tihanyi-félsziget értékeit mutatta be.

Helyi érték megőrzés kategóriában ez első helyet az én – elavult technikával készített – filmem nyerte, a több TV által is felsorakoztatott csúcstechnikával készült filmeket megelőzve.

Ezt azért meséltem el, hogy érzékeltessem a forgatáshoz használt technika és az utómunka során használt filmes fogások mellett a legfontosabb az elképzelésetek arról, hogyan épüljön fel a filmetek, milyen elemekkel gazdagítsuk, hogyan dobjuk fel, tegyük érdekesebbé.
A technikai lehetőség és szakmai tudás arra való, hogy az elképzeléseiteket a lehető legjobban megvalósítsam; mit sem érnek igazi ötletek, gondolatok nélkül. Kell hozzá a plussz, az Igen ez az! Az AHA érzés!

Na és a cím?

A díj elnyerése után hagytam ott a televíziózást. (Az engem választó párok legnagyobb örömére.)

Back To Top