skip to Main Content
Esküvői videofilm, cinematography - Balaton, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr, Székesfehérvár, Budapest

Egy, vagy több kamera?

Hány kamerára van szükség a filmed elkészítéséhez?

 

Sok olyan eseménysor, ami jól bemutatható 1 videókamerával, nem megvalósítható 1 fényképezőgéppel. Ezekhez már két fényképezőgép és ember kell. És van, amihez már érdemes két videokamerát is használni.

A személyes találkozónk során az elvárásaitok, igényeitek ismeretében meg tudom mondani szükség van-e második, esetleg harmadik kamerára.

Profi többkamerás felvételnél minden operatőr állandó kapcsolatban van a vezető optőrrel, aki tudja, milyen összképet akar elérni. Ennek megfelelően irányítja az operatőröket. Emellett minden operatőr képes a kameráján belenézni az élő képbe, hogy annak megfelelően tudjon komponálni. Még ilyen felvételeknél is fontos az összeszokottság, mert ilyenkor nincs idő barokkos körmondatokra, csupán minimális instrukcióra pl: jobb svenk, bal svenk, átélesítés…

Technikai oldalról nézve egy videokamera előnyt élvez egy fényképezőgéppel szemben. Elég, ha csak a nevüket nézzük. A videokamerát filmezésre fejlesztették ki, a fényképezőgépet fényképezésre. A kamerával lehet fényképet is készíteni, a fényképezőgéppel lehet videofelvételt készíteni. De mindkettő a saját területén a legpraktikusabb. Természetesen egyetértek azzal, hogy egy kisfilm elkészítéséhez elegendő a fényképezőgép.

Miért?
A videokamerán nem kell objektíveket cserélgetni a különböző plánok elkészítéséhez. A videokamera objektívjén lehet szépen, zökkenő, csúnya mozgások, rángatások nélkül használni a zoomot, variót. Vagy pillanatok alatt látószöget váltani. A fényképezőgépen kis átfogású, vagy fix objektívek vannak, amivel csak egy látószögben lehet jelenetet felvenni. Ha más plánt szeretnénk a fényképezőgéppel, akkor objektívet kell cserélni, ami – pl. egy szertartás során – sok idő, ezért két fényképezőgépre, emberre van szükség.
A videokamerának ez akkora előnye a fényképezőgéppel szemben, hogy egy film elkészítése esetén kivált egy második fényképezőgépes embert.

A filmkészítés során a második videokamerával való munkának az igazán nagy előnye az egyidőben egyszerre két különböző szögből való bemutatásnak van. Például a templomi bevonulást meg lehet mutatni a karzatról is. Felülről láthatod, ahogy az uszályod követ. A gyűrűhúzásnál közelről lehet mutatni a párod arcát, stb.

A többkamerás felvételnek látszó film elkészítéséhez komolyabb szakmai felkészültség szükséges. Van, aki tudatosan és kellő tapasztalattal el tud készíteni egy többkamerás felvételnek látszó filmet egyedül, van aki egyhelyben állva rögzíti az eseményeket.

 

Videokamera vs. fényképezőgép – operatőr vs. cinematográfus

Back To Top