skip to Main Content
Esküvői videofilm, cinematography - Balaton, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr, Székesfehérvár, Budapest

Esküvői videó, cinematography készítési hibák

Alapvető filmkészítési hibák,
melyeket, ha már a keresés során kiszúrsz,
sikeresebb lesz a választásod

Sok esetben találkozom azzal a választási szemponttal, hogy a referencia videókon milyen gyönyörű helyszínek, milyen emberek szerepelnek, milyen jó volt a nyitótáncuk, stb. Ezek a szempontok nem a film minőségét és a készítőjének szaktudását jellemzik.

A másik választási szempont az ár. Talán nem is gondoltál bele, mitől lesz kedvező árú egy szolgáltás? Olcsó húsnak híg a leve.

Egy megbízható választási szempontot ajánlok:

11 alapvető hibára hívom fel a figyelmedet,
melyek megléte a film mélyebb hiányosságait is előrevetíti.

Az interneten látható bemutatkozó, referencia filmek nagyon sokat elárulhatnak a készítője szakmai ismereteiről, ízlésvilágáról. Ezek általában rövid 5-10 perces kisfilmek. Összefoglalók, highlights-ok. Minőségükből következtetni lehet a hosszabb filmjük milyenségére is.

 

Amikor ezekkel az alapvető hibákkal találkozol, akkor két lehetőség van:

  1. Nem is tudja a készítője, hogy hibásak, rosszak a felvételek, ezért minden fenntartás nélkül használja azokat a rövidfilmjében is.
  2. Egy kisfilmre való használható felvételt sem tudott készíteni, hogy legalább a nyilvánosság elé tárt referenciái megüssenek egy minimális színvonalat.

Milyen lehet a többi film, ha már a referenciának szánt film hemzseg az alapvető hibáktól?

1.
A legalapvetőbb hiányosság
Remeg, imbolyog a kép

Ez lehet szándékos is. Valamit ki szeretne vele fejezni a készítője, de legtöbb esetben arról van szó, hogy nem tudja a kamerát megtartani, nincs elég stabil keze hozzá. Ez nem erő kérdése, valamint rengeteg lehetősége kínálkozna az izgő-mozgó, billegő, remegő képek kiküszöbölésére:

  • Állvánnyal. Viszont egy gyenge minőségű állványon a legkisebb mozdulatnál, vagy levegőmozgásnál beremeg a kamera, a kép
  • Válltámasszal – Minden ember más és más, a gyári eszközök nem biztos, hogy mindenki számára a megfelelő ergonómiával rendelkeznek, ezért nem sokat segít a kép stabilizálásán. Én egy saját fejlesztésű válltámaszt használok, melyet folyamatosan alakítok az igényeimnek megfelelően.
  • Több egyéb kameramozgató eszköz létezik a piacon, melyekre egységesen érvényes, hogy az alacsonyabb értékű nem biztosítja a kamera megfelelő stabilitását, remegni fog a kép.
  • Ma már a legtöbb kamera rendelkezik különböző minőségű képstabilizátorral. A jobbak optikai képstabilizátorral rendelkeznek, míg a gyengébbek szoftveresen végzik el ezt a feladatot, mely a képminőséget nagyban lerontja.
  • Az utómunka során is van lehetőség csökkenteni a kép zavaró rázkódását, de ez is csökkenti a kép minőségét. Ez utóbbi képstabilizáló eszközök bizonyos perspektívájú képeknél és képen lévő mozgásoknál a stabilizálás során megnyújtják, eltorzítják a képet, ami elég futurisztikusan hat.

2.
Könnyű észrevenni és könnyű is lenne kiküszöbölni, javítani, de sokan nem teszik
A hófehér szoknya, az oltár fehér terítője sárga, vagy kék a képen,
esetleg folyamtosan változik a színvilág

Ha téli alkonyatkor kinézel az ablakon kéknek látod a havat, a szoba fényeit fehérnek. Ha kimész az udvarba a havat fogod fehérnek látni az ablakon keresztül pedig sárgának a szoba fényeit. Az agyunk tudja, mit kell fehérnek látni és e szerint változtatja meg a színérzetet. A kamera nem tudja, mi a fehér egy képen. Ezt a beállítás során kell neki “megtanítani”.

Ha ez a fehéregyensúly állítás elmarad, vagy hibás, akkor a kép kékes, vagy sárgás elszíneződésű lesz. Kicsi eltérést az utómunkával észrevétlenül lehet korrigálni.
Automata beállítás esetén a kép színezete folymatosan változik aszerint, milyen szín dominál a képen.
Ne tévesszük össze ezeket az elszíneződéseket az utómunka során szándékosan megszínezett képi világgal!

3.
Szüleitek VHS esküvői videójánál szinte természetes volt
A világosabb ruhák helyén csak fehér foltot látsz.
Nem látod a ruha anyagát, mintáját, az esését.

Amikor eltűnnek a részletek a ruhákról, amikor a menyasszonyi ruha csak egy fehér pacni a képen, nem látod a mintázatát, texturáját, az esését, akkor túlexponálta a képet a videós, nagyon világosra állította a képet. Ő, vagy rosszabb esetben az automatika.

Az ember szeme azonnal képes alkalmazkodni óriási fényerő változtatásokra, a kamerák csak behatároltan. Egy szabadtéri szertartáson, ahol hol kisüt a nap, hogy elbújik, a fényviszonyok hirtelen változnak. Előfordul, hogy túl sötét, vagy túl világos a kép, de csak addig, amíg nem állít utána az operatőr. Ez szinte csak egy felvillanás. Ezt nem lehet elkerülni. Viszont a filmen, ha csak nem kulcsjelenet, gyűrűhúzás, első csók, stb, akkor egy vágóképpel le lehet és le is kell takarni ezt a részt.

Sokan automata fénybeállítást használnak. Az automata beállítás azonban csak ideális esetben eredményez jó világosság szintet. És a hófehér menyasszonyi ruha a sötét öltönyök között nem éppen ideális. Ez esetben garantált a fehér folt a gondosan kiválasztott menyasszonyi ruhád helyén.
Talán kicsivel jobb, ha nem fehér folt, hanem szürke lesz a ruhád. Ez is az automata beállításnak köszönhető, csak ez esetben nem a fekete árnyalatok uralkodnak a képen, hanem a világosak.

A túl világos, vagy túl sötét képeket manuális beállításban is el lehet követni. Ez a kamera hiányosságaiból, vagy a videós képzetlenségéből, oda nem figyeléséből adódik. Minél olcsóbb a kamera, annál kevésbé tudja a nagy kontrasztokat jó minnőségben visszaadni. Ha ránézel egy kamerára, annak mérete nem arányos a minőséggel. Mindenki professzionálisnak nevezi a technikáját. Érdeklődj utána egy hozzáértő ismerősödnél, milyen is az a “professzionális” kamera. Bár véleményem szerint nem a kamera technikai paraméterei döntőek egy esküvői film minőségét illetően.

4.
Az egymást követő képsorok színvilága, világossága elüt egymástól

A nem megfelelő utómunkára következtethetünk.
A legtöbb editáló szoftver lehetőséget nyújt a színek, fények finomhangolására, ha ennek ellenére mégis az egymást követő képek hol sötétek, hol világosak, hol kékes, hogy sárgás szinezetűek, akkor vagy “megúszta” a videós az utómunka ezen részét, vagy nagyon primitív vágószoftvert használt, mely nem ad lehetőséget ezek állítására.

5.
“Homályos” a kép. Nem a virág éles, hanem a fal a háttérben.
Az élesség ide-oda ugrál

A mai kamerákon a kereső felbontása olyan kicsi, hogy nem lehet az élességet megfelelően állítani. Az LCD kijelzők felbontása már valamivel jobb, inkább az a baja, hogy távol van az operatőr szemétől.
Ezért sokan az automata élességállítást választják. Sajnos ez a legrosszabb megoldás, hiszen a kamera nem tudja, mit szeretnénk élesen látni. A kamera programozása alapján dönti el, mit állít be a képen élesnek. Ennek következménye az éles hátterek, falak, táj. A lényeg, a fő téma, a fej, a virág, stb. pedig életlen. Sok esetben az élesség ide-oda ugrál az előtér és a háttér között. Az arcfelismerő algoritmus sokszor a háttérben lévő embert választja ki az élesség célpontjának.

Az analóg kameráknak CRT keresője volt, ami a gyakorlatban az jelenti, hogy sokkal jobb felbontásban lehetett látni a képet és így beállítani a kívánt élességet.
Én egy saját keresőt építettem a kamera LCD kijelzőjéhez, mely a képet a lehető legnagyobb nagyításban mutatja számomra, így egész jól állítható az élesség.

6.
Egy nagyon fontos ismérv a képek komponálása.

Ez független a kamera minőségétől. Még egy telefonnal is lehet jól és rosszul komponálni. Ez óriási mértékben meghatározza a film képi hatását. Ugyanaz a téma a beállítást függvényében lehet unalmas, vagy izgalmas.
Az már egy jó kinduló pont, ha a képek követik az aranymetszés szabályait. (Harmadolási szabálynak is hívják.) A fő téma nem a kép közepén helyezkedik el, hanem attól kicsit szélebbre kb. 1/3 -2/3 arányban.
Tehát amennyiben nem akarunk valamit kifejezni vele, akkor hibás beállítás, ha a fő téma, pl. a menyasszony feje a kép közepén van. Pláne, ha ez nem csak a vízszintes, hanem a függőleges síkon is így van. Ez esetben a felvételt készítő előtt csak egy cél volt, rajta legyen a képen akit szeretne.

 

Hiányzik a képről, le van vágva

Az emberek feje zömében le van vágva. Vagyis nem látszik a frizurájuk, a fejdísz, a fátyol. Persze nem a szuperközeli felvételekről beszélek. Ugyanígy nagyon csúnyán néz ki, ha valaki csak bokától felfelé van mutatva a képen. Ha valamely testrész nem fér rá a képre, akkor törekedni kell, hogy az ne egy mozgó alkatrésznél (könyök, csukló, térd, boka, medence) legyen levágva a képen, mert az tudat alatt nem kelt jó érzést a nézőben.

 

A képek komponálása szaktudás és ízlés kérdése, sok esetben nem tudod miért, de mégis tudod rangsorolni ez alapján az operatőröket

Például a gyűrűhúzást fel lehet venni úgy, hogy
– látszódik az egész alakotok, a tanúk és a pap
– csak ketten vagytok rajta félközeliben, ahol a felsőtestetek látszik
– csak a kezeteket, vagy közeliben
– párod, vagy a te arcod miközben húzod fel a gyűrűt.
Mindegyik esetben fel lett véve a gyűrűhúzás. A legelső esetben a legegyszerűbb, de legunalmasabb, az utolsó két esetben a legnehezebb, de a legizgalmasabb.

7.
A képek, a kamera mozgása
Vario/zoom, közelítés, távolítás

A rövidfilmekből szinte teljesen kiveszett. Ma már kevésbé divatos, hiszen több vágással ki lehet váltani, amitől a film is pörgősebbé válik.
Indokolt eseteken kívül nagyon csúnya hatást kellt, ha a zoomolás sebessége ugrál, ha a zoomolás hirtelen, ugrásszerűen kezdődik, vagy áll meg.
A szemnek és a tudatnak is zavaró, ha ilyen közelítés, távolítás nem fejeződik be, nem áll le, hanem menetközben egy új kép következik.
A közelítéssel, távolítással valamit kihangsúlyozunk, kiemelünk, vagy elhelyezünk a környezetében. A céltalan mozgásnak nincs értelme. Sokszor egymást követik ezek a mozgások, szinte másból sem áll a film.

A kamera oldalirányú, vagy le-fel mozgatása hasonló az előzőekhez.
A mozgás során a kiinduló kép és a záró képnek önálló kompzícióként is meg kell állni a helyét. A két kép között, a mozgó résznek is hasznosnak, élvezhetőnek kell lennie, különben felesleges volt alkalmazni ezt a mozgást. Két álló kép bevágásával helyettesíthető lett volna. A kisfilmek során ritkán használják, hiszen lassítja a film ritmusát.
Ha az oldalirányú mozgás nem egyenletes, hol gyorsul, hol lassul, ahogy sikerül, nincs meg a kellő rutin, tapasztalat, szándék. Sokszor egymást követik ezek a mozgások, szinte beleszédül a néző.

8.
A mozgás stroboszkópikus megjelenése

A szökőkútból jégkockák hullanak a tapsolás szakaszos, mint egy breakmozdulat. Mint amikor a discoban stroboszkóp fényében darabossá válik a mozgás.

Elsősorban a napfényes, szabadtéri felvételeknél tapasztalható.
Ez a DSLR, vagyis fényképezőgéppel készült filmek legnagyobb és legáltalánosabb hibája

A cinematographerek a képeket szeretik a legkisebb mélységélességgel, azaz a hátteret elmosódottan készíteni, hiszen az olyan filmes. Ezzel nincs is semmi baj, egy fénykép készítése során. A mozgó kép esetében a választott technikai megoldás hibás.

Tömören.
A mozgás élményét a filmeken és a videón is az 1/50 zársebességgel érik el. Azaz a film, a képérzékelő egy-egy kép elkészítéséhez a másodperc 50-ed részéig kap fényt, addig látja a jelenetet. Ez a beállítás azt eredményezi, hogy a kép mozgó részei egy kicsit elmosódnak, bemozdulnak. Egy fényképen, ha csak nem ez volt a kívánt cél, nem néz ki jól. Ilyenkor nagyobb zársebességet választ a fotós. Minél gyorsabb a mozgás, annál gyorsabb zársebesség szükséges a mozgó tárgy elmosódás nélküli megörökítéséhez.
A fényképpel ellentétben a film lényege a mozgás megjelenítése.
Ezt két tényező befolyásolja.
A másodpercenként levetített képek száma és a képen látható elmozdulás. A mi esetünkben ez az 1/50-es zársebesség. Próbálkoztak 1/100 as zársebességgel is filmet készíteni, de nem járt sikerrel. A nézőket zavarta, természetellenes hatása.

A cinematographerek követik a fényképezés során bevált zársebesség csökkentést. A filmnél, a videónál viszont zavaró hatást eredményez. Nem szabad a zársebességet 1/50 nél nagyobbra állítani. Az eredmény a mozgás stroboszkópikus megjelenése.

ND, azaz szürke szűrőket kell alkalmazni. Ezek használata azonban már több időt igényel, ami nem áll rendelkezésre egy esküvőn. Ezért feláldozzák a mozgás természetes visszadását a mélységélesség oltárán.

9.
Hanghibák

Ha alig érted, mit mond az anyakönyvvezető, vagy a pap, az igen kimondását leginkább csak a képen látod és nem hallod, akkor csak a kamera beépített mikrofonjával történt a hangrögzítés. A kamera mikrofonja nem tudja, hogy az igen kimondása fontosabb, mint egy orrfújás.

Számomra a hangok rögzítése a legnagyobb kihívás az esküvőn. Egyszerre több mikrofont és hangrögzítőt használok a legnagyobb érthetőség és legjobb hangminőség érdekében.

10.
Vágástechnika

Alapszabály: “Fejre fejet, totálra totált nem vágunk!”

Ha hasonló képkompozícióra hasonlót vágunk, akkor azt egy ugrásnak érezzük, mintha kihagyott volna egy részt a lejátszó.
Ha valaki a felvételek során nem figyel arra, hogy az egymást követő jelenetek ne hasonló képpel záródjanak, ill. kezdődjenek, akkor ilyen ugrás történik. Ezt egy áttűnéses trükkel próbálják csökkenteni, de ez is nagyon zavaró és nem is szép. Legtöbbször a szertartások alatt lehet észrevenni, hogy egy kicsit változó képeket tesznek egymás után. Vagy ugrik a kép, vagy csúnya áttűnéssel operáltak. Ezt már a felvétel során meg lehet előzni, vagy az utómunkával, úgynevezett vágóképekkel, amikor ezekre a képváltásokra más képeket teszünk. Pl. egy vendéget, egy virágot, vagy egy bővebb képet a vendégekről, vagy a templom egy-egy szép részletét.

Ízlés és koncepció kérdése, hogy mi kerül egy filmre. Meg kell találni a helyes arányt a díszítő elemek és a tartalmi rész között. A cinematography highlights esetén nem vagyok híve annak, hogy ezen arányoktól függetlenül csak a legjobb, legszebb képeket össze-vissza sorrendben használva készül el a film.
Nem szerencsés, ha az ékszerekről, virágokról, fogadásról sokkal több kép jelenik meg, mint magáról szertartásokról. Végül is az esküvőről szól a film. Melynek nem a gyűrűk, vagy az állófogadás a központi eleme.
A trailerekkel szemben ez nem elvárt követelmény, hiszen a trailer nem általánosságban mutatja be a napot, hanem egy figyelemfelkeltő, ínycsiklandozó spot, mely kedvet csinál a későbbi film megtekintéséhez.

11.
Túlzásba vitt képi elemek

Light leak effekt

“Fényt kapott a film.” Azaz a tekercsre az exponáláson kívül is került fény. Rosszul záródó doboz, hibás nyitás…

Az eredmény az itt-ott ismétlődően megjelenő felvillanások, a kép részének elszíneződése, színjátszása.

A digitális technika segítségével könnyűszerrel felturbózhatjuk filmünk képi világát ezzel az effektel. Csak ne vigyük túlzásba. Úgy gondolom, egy mának készülő film esetében ez egy jó választás, azonban egy hosszabbtávra készülő esküvői film esetében ez a szívecskés trükkökhöz hasonlít. Ma nagyon érdekesnek, hatásosnak, esztétikusnak tartjuk, azonban 10-20 év múva úgy fogunk rá tekinteni, mint szüleink esküvői videóján a szívecskés trükkökre. Pedig mekkora szó, milyen menő is volt az akkoriban, hogy ilyet lehet csinálni!

Light effekt

A napfény, vagy egy reflektor, lámpa bizonyos szögből belevilágít az objektívbe és sajátos formát alkotva, elszínezi a kép egy részét.

Egyébként szép effekt, de lassan már a vaksötét barlangban is szembe jön ez az effekt. Egyrészt sokszor van használva, másodszor olyankor is, amikor még véletlenül sem fordulhatna elő.

Sliderezés

Slidernek nevezik azt a sínpárt, mely mentén a kamerát finoman lehet mozgatni. Legtöbbször oldalirányú mozgás felvételéhez használják és valóban szép képi megjelenést biztosít. Viszont amikor már a hatodik képen váltja a jobb irányú mozgás a balt, akkor unalmassá válik ez az amúgy tetszetős mozgásfajta.

Villogó képek

Ahogy az egész világ, a film is egyre gyorsabbá válik.
Egy pörgős rész, amikor a zene ritmusára épp hogy csak felvillan egy-egy kép dinamikussá teszi a filmet. Viszont ha ezt túlzásba visszük, akkor belefárad a szem.

+1
Ízlésbeli dolog

– a képsorok hossza, ritmusa
– a képek kontrasztossága
– a sötét árnyalatok visszaadása, vagy elfeketítése
– a fehér árnyalatok visszaadása, vagy a finom részletek eltűntetése
– a színek természethű visszaadása, vagy túlszaturálása, agyonszínezése
– egyes színek árnyalatainak megváltoztatása
Megfigyelhető, hogy sokszor egy-egy gyári effektet tesz a kollega a filmre, melynek finomhangolását már kihagyja.

Érdemes előre egyeztetni, hogy milyen színvilágú filmet szeretnétek!

Számodra mi fontos az esküvői filmedben? Mik azok a hibák, egyéb apróságok, amik zavarnak egy esküvői film megtekintésekor, amikkel nem szertnél találkozni a saját filmdedben?

Írj!
Kommentálj!
Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal, lájkolni is szabad! 😉

Back To Top