Skip to content
Esküvői videó - film készítés - Székesfehérvár, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr - Végh Attila - operatőr

Egy vagy több kamera?

 

Sok olyan eseménysor van, ami jól bemutatható egy videokamerával, de ugyanez már nem feltétlenül megvalósítható egy fényképezőgéppel: két fényképezőgéppel és két emberrel kell számolni. És sok olyan eseménysor van, amihez érdemes két videokamerát használni.

Hogy pontosan mire van szükség, az a személyes találkozónk során az elvárásaitok, igényeitek függvényében derülhet ki.

Használhatóság szempontjából az esküvőn egy videokamera előnyt élvez egy fényképezőgéppel szemben. Ahogy az elnevezés is mutatja, a videokamerát filmezésre fejlesztették ki, a fényképezőgépet fényképezésre. Ugyan a kamerával lehet fényképet is készíteni, a fényképezőgéppel pedig videofelvételt – de mindkettő a saját területén a legpraktikusabb. Azzal egyetértek, hogy csak a kisfilm elkészítéséhez többnyire elegendő a fényképezőgép.

Miért előnyösebb egy esküvőn a videokamera?
A videokamerán nem kell objektíveket cserélgetni a különböző plánok elkészítéséhez. A videokamera objektívjén lehet szépen, zökkenők, csúnya mozgások és rángatások nélkül használni a zoomot, a variót. Vagy pillanatok alatt látószöget váltani. A fényképezőgépen kis átfogású, vagy fix objektívek vannak, amivel csak egy látószögben lehet jelenetet felvenni. Ha más plánt szeretnénk a fényképezőgéppel, akkor objektívet kell cserélni, ami – pl. egy szertartás során – sok idő, ezért két fényképezőgépre, két emberre is szükségvan. A videokamerának mindenképpen előnye a fényképezőgéppel szemben, hogy egy film elkészítése esetén kivált egy második fényképezőgépes embert.
A második videokamera lehetővé teszi, hogyegyidőben, egyszerre két különböző szögből megmutassunk egy eseményt. Gondoljatok például a templomi bevonulásra, amikor a karzatról gyönyörűen látszik a menyasszony uszálya, a gyűrűhúzásnál pedig közelről tudom venni a párod arcát.

Az általam kezelt kamera mellett használok egy fix 4K felbontású kamerát, mely plusz operatőr nélkül forog. Ez behatárolja a lehetőségeit, de nagyon hasznosnak bizonyul.

A Operatőr vs. cinematográfus  és a Videokamera vs. fényképezőgép oldalon további információkat olvashatsz a témában.

Back To Top