Skip to content
Esküvői videó - film készítés - Székesfehérvár, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr - Végh Attila - operatőr

Operatőr vs. cinematográfus

 

Operatőr vs. cinematográfus – igazából két szó, amelyek ugyanazt takarják.
Az operatőr/cinematográfus/cinematographer = filmkészítő = ember a felvevőgéppel. A divatos angol kifejezés elterjedt, ezért használom én is. Ma a tükörreflexes, Digital Single Lens Reflex (DSLR) fényképezőgépet filmezésre használó embert divat cinematográfusnak nevezni. Pedig ez csak egy technikai eszköz, nem tesz senkit operatőrré/cinematográfussá. A videokamerát kezelő ember is ugyanúgy cinematográfus, angolosan írva cinematographer.

Az elnevezés a filmek stílusát tükrözi.

A videokamerával dolgozó videósok zöme megragadt a régi, digitális korszak előtti esküvői videó készítési módszerénél. Emiatt a cinematographerek a mai közbeszédben a videokamerával készülő filmeket azonosították a nézhetetlen, unalmas többórás filmekkel. Azonban muszáj különbséget tenni videós és operatőr között: ha van egy kamerád, te is lehetsz videós, az operatőrnek viszont tanult szakmája a filmkészítés. A legszembetűnőbb a kész filmek különbsége, amit a videós és a filmes megjelenés fogalmakkal lehetne jellemezni, és amit a felvételek és az utómunka jellege, minősége határoz meg.

Tehát a címadó felvetés helyesen:

Videós vs. operatőr/cinematographer

 

Az esküvői nagyfilm esetében az időtálló, túlzásoktól mentes,a szó nemes értelmében vett klasszikus stílusban hiszek. A kisfilm, azaz Highlights esetében a cinematography stílust képviselem.

 

Technikai oldalról itt közelítem meg a témát: Videokamera vs. DSLR fényképezőgép

Back To Top