Skip to content
Esküvői videó - film készítés - Székesfehérvár, Balatonfüred, Siófok, Veszprém, Győr - Végh Attila - operatőr

Videokamera vs. fényképezőgép

 

A komolyabb fényképezőgépek komolyabb objektívekkel technikailag valóban szebb képeket tudnak készíteni. Elsősorban sötétben. Egy profi videokamera nem marad le ettől képminőségben, és a felvételeknél nincs szükség két kamerára. A DSLR fényképezőgép – optikai korlátai miatt – két embert igényel, bár egy néhány perces film még elkészíthető egyedül. A fényképezőgépet használók ezt a hátrányt fordították előnnyé, ezért is terjedt el a Highlights rövidfilm.

Egy Highlights rövidfilmet 100%-ban videokamerával is el lehet készíteni, míg egy hosszabb film elkészítését nem lehet megoldani egy fényképezőgéppel. Ahhoz már több gépre, így több cinamatográfusra is szükség van. Tehát az egy videokamerával készített film megfelel két fényképezőgéppel készített filmnek. Míg a két videokamerával rögzített film 3 fényképezőgéppel készített filmnek felel meg.

Miért?

A videokamera optikája képes az ugrások, zökkenők nélküli folyamatos nézőszög változtatásra, és 10-20-szoros optikai átfogással rendelkezik.A DSLR fényképezőgépeket fix, vagy kis (3x) átfogású optikákkal használják. Ezeknek a nézőszög-változtatása csak kézzel tekergetve, ugrálva, zökkenőkkel oldható meg. Tehát a kész filmben nem használható a közelítés vagy a távolítás, nagyobb átfogáshoz pedig optikát kell cserélni. Ezt nem lehet megtenni például egy gyűrűhúzás időtartama alatt, ezért szükséges a két fényképezőgép: az egyik készíti a nagylátószögű képeket, a másik a teleobjektívvel a közelieket.

Az Egy vagy több kamera? bejegyzés alatt részben már érintettem a témát.

Back To Top